GOSSOS I NENS, AMICS PER SEMPRE

Els beneficis que aporta una mascota als nens són moltíssims. En general, la companyia d'un animal millora la qualitat de vida de tot ésser humà, augmenta la longevitat, preserva l'equilibri físic i mental, facilita la recreació, redueix l'estrès i disminueix l'índex de depressió en general.

Però en els nens juga un rol encara més important, perquè també contribueix en el desenvolupament educatiu i social, ja que els obliga a assumir responsabilitats, augmenta la seva autoestima i, en la majoria dels casos, millora la integració de la família.


A més, els animals fomenten la responsabilitat i el respecte als altres, desenvolupen la capacitat de cuidar d'algú i també provoquen sentiments de competència i seguretat, dos sentits a desenvolupar en el cicle de la vida per aconseguir un correcte equilibri emocional del nen.

boy 1113806 640

Quines responsabilitats pot assumir un nen amb la seva mascota?

Podem adaptar les responsabilitats dels nens en funció de la seva edat. Els més petits poden encarregar-se diàriament que els animals tinguin aigua neta, donar-los el seu menjar, raspallar-los i rentar-los. A mesura que siguin més grans poden ajudar també en els seus passejos i assumir altres responsabilitats.

Segons el segon estudi de la Fundació *Affinity sobre el vincle animal, el primer concepte que associa la majoria dels nens, quant a la relació amb la seva mascota, és el de “cuidar”, també es destaquen els de “jugar” i “alimentar”. D'aquesta manera, l'estudi subratlla els valors de responsabilitat que els animals de companyia transmeten als petits.

Està demostrat que les persones que en la infantesa han tingut contacte amb una mascota troben menys dificultats per mantenir una relació interpersonal positiva que altres persones. La relació amb les mascotes exerceix doncs d'estabilitzador de l'experiència i de la conducta infantil, contribueix a fomentar l'alegria i a eliminar la tristesa i les sensacions d'amenaça. Així mateix, en el tracte amb els animals aprenem moltes coses de manera natural i sense constants explicacions, però amb una elevada motivació.

A més, per a un de cada dos nens (46%) l'animal és percebut com la principal font de suport emocional després dels pares, segons es desprèn de l'estudi anteriorment esmentat. Els llaços afectius amb l'animal de companyia ajuden a superar la sensació de por o tristesa, doncs el nen recorre de forma habitual al seu gos o gat per abraçar-li i trobar alleujament en aquestes situacions. Aquest comportament es repeteix quan al nen se li presenta un problema, ja que busca a la seva mascota com a font de consol en la mateixa mesura que als seus pares.

El 50% dels nens associa al gos o gat amb un “company d'activitats i jocs” i fins i tot vuit de cada deu nens d'entre 9 i 12 anys prefereixen jugar amb la seva mascota abans que amb videojocs.

(Font Fundació *Affinity)