Com interpretar l’etiqueta d’un pinso per a gos o gat?

Per a gats i gossos, l’alimentació és una de les claus importants per la seva salut, una bona alimentació des de cadell, evitarà problemes futurs. Al mercat hi ha una gran varietat de pinsos, a l’hora d’escollir hem de tenir en compte alguns factors que ens indicaran si és un aliment de qualitat o no.

 

Factors a tenir en compte

Primer de tot s’ha de saber quin tipus d’alimentació li haig de donar al meu gos o gat depenent l’edat, les necessitats energètiques, si està esterilitzat o no (això sobretot en el cas dels gats) i el tamany del gos, o sigui si és mini, medium o maxi. Però anem per parts, primer de tot hem de donar un pinso depenent de:

Edatpienso_perro_gato_pinso_gos_gat_alimentacion

Cadell: Un cadell no té les mateixes necessitats que un adult, ja que els cadells necessiten el doble d’aportació nutritiva que els adults. La dieta diària del cadell serà més rica en proteïnes, vitamines, oligoelements i calories que la dieta d’un adult. L’energia que aporten els glúcids i els lípids en aquesta etapa de la vida és molt important ja que l’organisme consumeix més calories en la seva construcció, és a dir, el seu metabolisme és més intens.

Adult: El tipus d’alimentació ha de ser diferent en funció de l’activitat de l’animal, i l’estil de vida que tingui.

Sènior: la seva activitat disminueix, el seu metabolisme varia, poden aparèixer patologies pròpies de l’edat (artrosi, nefropaties, problemes dentals,…). Caldrà tenir en compte també l’aparició de patologies pròpies de l’edat en les quals l’alimentació pot jugar un paper important per la seva millora.

Esterilització

Si el gos o gat està esterilitzat, podrà tenir més tendència a engreixar-se, en aquest cas li hauríem de donar un pinso per a gos o gat esterilitzat, que té uns nivells de greix reduïts.

Mini, Medium o Maxi

No té les mateixes necessitats nutricionals un gos de raça petita que un de raça gran. Per exemple, un gos de raça gran necessitarà una aportació de glucosamina i condroitina pel bon desenvolupament i manteniment dels ossos, ja que la seva estructura és molt més pesada que la d’un gos de raça petita.

 

Qualitat de l’alimentacióalimentacio_alimentacion_perro_gos_gato_gat_canina_felina

Els gossos i els gats no tenen la necessitat de canviar de dieta, si cal fer un canvi aquest ha de fer-se de manera gradual per evitar problemes digestius.

El que és important és el grau de digestibilitat de l’aliment, és a dir, la facilitat amb la que és digerit i absorbit per tracte digestiu de l’animal.

Un altre factor important és la palatalabilitat o apetència, o sigui la major o menor preferència que sent l’animal per un aliment. La major o menor palatalabilitat d’un aliment ve determinat per seu major o menor contingut en proteïnes i greixos d’origen animal.

Per últim, la palatalabilitat d’un aliment té molta relació amb el seu valor nutritiu, que és la riquesa de nutrients importants per l’animal que té l’aliment.

 

Interpretació de l’etiqueta dels pinsos

Ara bé, existeixen un gran nombre de pinsos i marques al mercat, nosaltres us deixarem una petita guia de com interpretar l’etiquetatge dels pinsos per a posar una mica de llum en aquest món. S’han de tenir en compte diversos factors quan mirem l’etiqueta i l’envàs d’un pinso per a gossos o gats:

1. Ordre Ingredients:

A l’etiqueta del pinso, els ingredients sempre estaran en ordre decreixent, o sigui de més quantitat a menys.

2. Nom del pinso:

Si al nom posa “aroma a…” o “sabor a…”: No té res del contingut d’aquest component, sino que el que té és una substància aromatitzant. Per tant, en un producte “sabor pollastre” no veurem pollastre en la llista d’ingredients, però sí que veurem alguna cosa així com “aromatitzant de pollastre”.

Si al nom posa “saboritzat amb…”, “aromatitzat amb…”, o “aroma amb…”: Conté entre un 0 i un 4% del producte que indiqui. Fixar-vos com només una paraula respecte al punt anterior ja canvia la història. Exemple: si diu “aromatitzat amb pollastre i arròs” vol dir que té com a màxim un 4% de pollastre i com a màxim un 4% d’arròs.

Si al nom posa “amb…” o “conté…”: Conté entre un 4 i un 14% del producte indicat. Per exemple: “pinso amb pollastre” vol dir que conté com a mínim un 4% de pollastre, i com a màxim un 14%.

Si al nom posa “ric en…”, “alt en…”: Conté almenys un 14% del producte indicat fins a un 26%. Exemple: “pinso ric en pollastre amb arròs” vol dir que almenys té un 14% de pollastre i almenys un 14% d’arròs.

Si al nom posa “pinso X”, “(marca comercial) X”, “pinso X menú”: (on la X en un producte en concret) vol dir que com a mínim conté un 26% d’aquest producte. Exemple: “Marca xai i arròs” vol dir que aquest pinso té almenys un 26% de cadascun dels productes esmentats.

I finalment, si al nom posa “tot…”: Vol dir que tots els productes afegits són els que s’indiquen, sense altres ingredients, excepte additius autoritzats, suplements nutricionals i aigua per al processament. Per exemple: “tot pollastre” ens indica que tot l’afegit (excepte l’indicat) és pollastre.

3. Carn:

És important que el principal ingredient sigui carn, entre tots els tipus de carn possibles, buscarem preferentment de millor a pitjor:

Carn deshidratada o carn fresca. S’ha de tenir en compte que la carn fresca després es veu reduïda en fabricar les croquetes, la carn perd aproximadament més d’un 50% d’aigua en el procés de fabricació, si a més, especifica que és apte per a consum humà ens dona una idea de l’alta qualitat dels ingredients. Si és carn deshidratada el percentatge que ens posi serà real, en el cas de la carn fresca haurem de restar l’aigua, que en aquest cas es quedaria mínim a la meitat.

Proteïna de carn deshidratada. En aquest cas la proteïna ja està deshidratada, o sigui que també ens quedaríem amb el percentatge que ens marca.

L’hidrolitzat de… aquest és un procés molt costós que consisteix en separar les molècules de la carn fent-les molt més digeribles per als gossos. Per això els hidrolitzats de carn són d’alta qualitat tant per a animals sans com per a animals amb sensibilitat digestiva.

Farina de carn de… Les farines poden ser de bona qualitat però en elles ja existeix un major processament de la matèria primera, per la qual cosa sempre són susceptibles de perdre nutrients pel camí.

Si conté “subproductes”, evita aquesta aliment, ja que vol dir que utilitzen les restes animals com poden ser potes, ungles, becs i plomes d’ocell, vísceres, caps, ossos triturats i qualsevol altre tipus de desaprofitament animal.

4. Informació que conté:

Com més informació, millor. Un pinso que conté molta informació de percentatges d’ingredients voldrà dir que és molt transparent amb els seus components, això és un punt a favor per triar un pinso.

5. Lliures de GMO:

Un altre punt a favor per a triar un pinso. Els GMO són Organismes Genèticament Modificats o més coneguts com a transgènics. Són aquells que han estat modificats genèticament per a ser resistents a herbicides i/o produir un insecticida.

6. Tipus d’ingredients:

Si el pinso conté una gran varietat d’ingredients, això és un plus i depenent del tipus d’ingredients que siguin, denoten que aquell pinso és de qualitat, com podrien ser, i posem només alguns exemples:

  • Algues deshidratades, extracte de llavor de dent de lleó, bròcoli deshidratat, té verd, camamilla deshidratada, extracte de cítrics, oli de salmó, extracte card marià, nabius, musclo de llavis verds, extracte de krill, cúrcuma, algues….i un llarg etcètera d’aliments.

 

Esperem que ara ja podeu escollir l’alimentació del vostre amic sabent una mica més sobre el complex món de l’alimentació animal.

Deixa un comentari