Com escollir un gos?

escoger_perro_gos_raza_familia_raça_adoptar

Són moltes, (per sort), les persones que decideixen tenir un gos, el millor amic de l’home, i amb tota la raó, un gos mai et fallarà, sempre estarà al teu costat, et rebrà com mai cap ésser humà ho faci, t’ajudarà a la teva salut física, a la teva salut mental, en definitiva….com que no acabaríem de nombrar les avantatges que té tenir un gos, continuem amb el post.

Doncs bé, quan arriba el moment d’escollir el gos, hem de tenir en compte uns quants factors importants, penseu que aquesta decisió és un ésser viu que formarà part de la vostra vida entre 10 i 14 anys aproximadament, així que no és qualsevol tonteria!

En la nostra opinió, hauríeu de tenir en compte aquests factors a l’hora de tenir un gos:

 

1. Nivell d’activitat (teu i del gos):

Escull en base al teu nivell d’activitat, hi ha gossos que necessiten una activitat alta o molt alta i d’altres que són molt més passius o tranquils, així que si ets una persona que t’agrada l’esport i el vols compartir amb el teu nou amic, tria races com el Braco, Border Collie….

2. El teu estil de vida:

Depenent l’estil de família i l’hàbitat, no és el mateix tenir fills que no tenir-ne, si ets solter, si passes moltes hores fora de casa, si tens terreny o vius a un pis, tots aquests punts són importants per una bona convivència a casa.

3. Edat de l’animal:

Si esculls un cadell, una de les avantatges és que el veuràs créixer i s’adaptarà a tu, durant l’època de socialització l’hauràs d’educar bé, i les necessitats d’un cadell pel que fa referència a pla vacunal, desparasitació, nutrició és molt important.

Si esculls un gos adult, el seu caràcter està més “fet” que un cadell, per tant, en alguns casos el procés d’adaptació és més lent. Però si acudeixes a protectores i centres de rescat d’animals, has de tenir en compte que en molts casos, no se sap el passat d’aquests animals i alguns d’ells tenen pors, fòbies, mala socialització….els cuidadors coneixen el caràcter de cada un i et poden assessorar sobre l’adopció i sempre recompensa donar una oportunitat a un animal abandonat.

Per últim també pots optar per donar una bona vellesa a un gos sènior, en aquest cas solen ser tranquils i no necessiten de molta activitat, només tenir una llar i passar els últims anys de vida en les millors condicions possibles.

4. Mascle o femella?:

Per norma general, tot i que hi ha femelles que poden ser dominants amb altres femelles, tenen un caràcter més afable. Has de tenir en compte amb el zel un cop arribi a la pubertat i decidir si l’esterilització serà una bona mesura per no tenir embarassos no desitjats i/o futurs problemes de salut.

Els mascles solen ser més dominants i marcar més el seu territori, aquí també hauràs de tenir present l’opció de la castració si el teu gos es pot escapar al olorar una gossa en zel, i com també passa en el cas de les gosses, per evitar futurs problemes de salut.

5. Les despeses:

Si has de tenir un animal, que estigui el millor possible, no cal comprar el menjar més car ni els accessoris més espectaculars, però si tenir en compte el més bàsic. L’alimentació és una base molt important de la seva salut, en propers post ja profunditzarem en aquest tema, també és important la vacunació anual i els antiparasitaris interns i externs.

6. I per vacances?

Si marxes de vacances, saps què faràs amb ell? Pots emporta-te’l amb tu? Si no és així, no et preocupis, hi ha moltes alternatives, el pot cuidar un familiar, contractar a una persona especialitzada en canguratge de gossos, residències, etc. Tria l’opció que més et convingui però que ell estigui bé!

escoger_perro_gos_raza_familia_raça_esport_deporte

 

I si llegit això encara dubteu…. només cal que feu el test a continuació.

Test per a l’elecció del teu futur gos:

Per què vols un gos?
A) Vull un gos perquè el meu veí s’ha comprat un i és molt graciós. A més sóc súper fan de les famoses que surten de festa i l’hi porten.
B) Vull un gos perquè m’encanten els animals, vull companyia i em semblen preciosos.
C) Vull un gos perquè m’agradaria fer alguna activitat esportiva amb ell, perquè vull que em protegeixi la casa o perquè treballo amb ells.

Què cerques en un gos?
A) Que sigui tranquil, no molesti, no deixi anar pèl, ni embruti, ni faci mala olor. Ah, i que no faci soroll.
B) Que sigui juganer, graciós i afectuós. M’agrada passejar i fer activitats a l’aire lliure, m’agradaria compartir la meva vida amb un.
C) Que tingui unes determinades aptituds i qualitats per realitzar alguna activitat concreta.

Com és el teu estil de vida?
A) No estic mai a casa, treball tot el dia. Els caps de setmana surto fins tard i dormo el matí.
B) M’absento algunes hores, el deixaré solament ocasionalment.
C) Treballo amb gossos, m’acompanyarà gairebé sempre.

Com t’agraden els gossos?
A) Casualment m’agraden sempre els que es posen de moda.
B) M’agraden tots, són tan macos…
C) M’agraden amb unes línies de bellesa específiques, m’agrada que tinguin unes mesures precises i que els colors siguin d’una forma determinada.

Un gos per a tu seria…?
A) Un complement ideal per anar a l’última.
B) Un amic per a tota la vida.
C) Un company per a una activitat esportiva, treball o hobby.


Resultat:

Majoria resultat A.
Ho sento, molt han de canviar les coses perquè estiguis preparat per tenir un gos. Pel bé del futur afectat i de la protectora que el recollirà del carrer, adopta un Tamagochi.

Majoria resultat B.
T’encanten els gossos, veus un pel carrer i el persegueixes per intentar tocar-lo. El que has de fer és anar a la protectora més propera perquè t’orientin sobre el caràcter i els tipus de gossos que tenen allí , t’ajudaran perquè puguis adoptar al teu nou millor amic. En les protectores hi ha gent amb molta experiència que coneix bé a tots els animals que hi ha allí abandonats i t’oferiran els que millor encaixin amb tu. No descartis els gossos adults, si estan educats són fàcils d’adaptar a un nou habitatge i agrairan que els donis una segona oportunitat.

Majoria resultat C.
T’agraden els animals, però vols un gos per a una activitat molt concreta: bellesa, defensa, cerca, rescat… Encara que sóc de l’opinió de “adopta sempre”, és clar que algunes disciplines requereixen gossos d’una raça específica. Però et vaig a demanar un favor: abans de comprar-te aquest gos fes-te una passejada per les protectores més properes. Et sorprendria la varietat de tipus de gossos i la quantitat de gossos de raça que hi ha allí abandonats, fins i tot gossos molt joves als quals els seus amos de “majoria resultat A” solament els han donat unes setmanes abans de cansar-se. També pot ser que trobis un gos que no sigui de raça, però que compleixi perfectament amb les característiques que estàs buscant.

 

*Test extret de bikecanine.com

Deixa un comentari