93.791.93.89 | 630.20.50.93
El teu gos o gat té por als petards?
Els gossos i els gats tenen fòbies, com podem tenir els humans, la fòbia és per definició una resposta desmesurada a un estímul concret.
Una de les fòbies més habituals és la por als petards, trons i sons forts i sobtats, que els espanten i reaccionen, depenent de l’animal, amb major o menor mesura, es calcula que la meitat de gossos tenen un comportament errant davant de l’estímul dels petards.
Això els porta una angoixa real que pot portar conseqüències desagradables. La revetlla de Sant Joan és un moment on ells ho passen malament, i on hem de posar remei.
Com sabem si el nostre gos o gat té por als petards?
Sabràs que el teu gos té por als petards si fa una o vàries d’aquestes accions, tots aquests comportaments són senyal de que l’estímul dels petards està sent negatiu per a ell:
- S’amaga i/o camina nerviós d’un costat a l’altre
- Borda de manera nerviosa i està amb constant vigilància
- S’encongeix o es queda congelat per por, orina o defeca a casa
- Et persegueix i vol pujar sobre teu, et busca a tu com a refugi
- Panteja excessivament, tremola i posa les orelles enrere
- Badalla de manera exagerada (no és un badall de relaxació) i no vol menjar res, ni el seu menjar preferit
- Fugida (amb el risc que comporta això, si estem passejant o pot accedir al carrer)
En el cas dels gats, el seu comportament cap a la por als petards no és tan òbvia com en el cas dels gossos però els indicadors són:
- Amagar-se o fugir (amb els riscs que comporta aquest últim, com ja hem dit abans)
Quines causes hi ha darrera de la fòbia als petards?
Hi ha diferents factors que desenvolupen aquesta fòbia, l’elevada sensibilitat auditiva cap a la freqüència dels sons, tingues en compte que la seva capacitat auditiva és de 10.000 a 50.000 Hz, mentre que el de les persones està entre 16.000 i 20.000 Hz. Una altra causa, pot ser deguda per una mala experiència amb els petards, faci que desenvolupi aquesta fòbia.
L’etapa de socialització també hi juga un paper important, en l’etapa de cadell és important exposar-lo de manera controlada a estímuls de soroll. O simplement, per la genètica, hi ha animals que tenen més predisposició a patir aquest tipus de fòbia, en especial aquells que demostren més timidesa i dificultat per afrontar depèn quines situacions que poden ser estressants per a ells.
Què pots fer perquè ho passi el millor possible?
- Crea una zona de seguretat, on ell es pugui sentit refugiat, tanca portes i finestres per mitigar el so i impedir que pugui fugir. I sobretot, que a tu et vegi tranquil, si tu estàs nerviós, ells ho noten i encara augmentaràs la seva fòbia. Si està amb tu, no l’acariciïs, ja que pot interpretar que l’estàs premiant per tenir por i reforçaràs aquesta conducta sense voler.
- No forcis mai a sortir al teu gos o gat al carrer si no vol, és molt normal que tot i que faci estona que han sentit un petard, encara mostrin por a sortir, respecta el seu procés. I no el renyis pel seu comportament, ja que en alguns casos també es poden fer les seves necessitats dins de casa.
- Posa música per mitigar el soroll dels petards, no cal que sigui a tot volum, només per amagar el so i que escolti altres sons.
- Positivitza el seu refugi, posa les joguines que més li agraden a la zona de seguretat que has creat, també hi pots posar el seu jaç, fes que ell ho vegi com un “bon lloc” on estar.
- No el deixis sol a casa, quan està en plena crisi d’angoixa pels petards, pot ser molt contraproduent per l’animal veure’s en aquesta situació i que no hi hagi ningú del seu entorn.
- Demana informació als veterinaris, et podem assessorar i si és necessari donar medicació, donar-te les pautes adequades per a cada animal. Mai el mediquis sense haver-ho consultat amb un veterinari, pots posar en risc la seva salut.